Ametyst

Lær ædelstenen Ametyst bedre at kende. Her finder du information om egenskaber, betydninger og gamle fortællinger.

Tre hurtige om Ametyst

1. Fødselssten for februar 

2. Det siges at stenen kan hjælpe mod søvnløshed

3. Booster immun forsvaret og din psykiske modstandsdygtighed 

Hvordan kan en ametyst sten bruges? 

Ametysten har udover sin ekstraordinære æstetiske ydre også nogle andre spirituelle betydninger samt egenskaber. 
Ametyst smykker har siden gammel tid, været opfattet som nogle af de mest eksklusive og smukke smykker man kunne bære. Det har ikke ændret sig specielt siden da.
I dag forhandles ametyst smykker stadig i stor stil og en af grundene til det, er at ametyst stenen, trods sit smukke ydre, kan fås til penge der er til at betale. Du kan f.eks. uden problem finde ametyst ringe, halskæder og armbånd rundt omkring i landets smykkeforretninger. 

Udover at en flot ametyst sten kan bruges i et smykke, er de også utrolig populære hjemme i vores hjem. Måske du har hørt om ametyst geoder? Det er de her ametyst klynger som udgraves fra ametyst grotter rundt omkring i verden. De er helt utrolige og er ulig noget andet og blandt andet også derfor de er så populære i vores hjem. 
En anden måde ametyst sten også benyttes er at man går med den. Her er det ikke i form af smykker, men i form af selve halvædelstenen. I dag er der flere som enten går med ametyst i lommen eller i tasken, for hele tiden at kunne drage nytte af ametystens gode egenskaber.

Ametysten udspringer af kvarts

Ametysten er faktisk en variant af ædelstenen kvarts, ligesom mange andre typer af halvædelsten er. Her kan bl.a. nævnes de populære kvarts varianter som agat, citrin, opal, hvid kvarts og rosa kvarts.

Hvor kommer ametysten fra? 

Ametysten udvindes forskellige steder i verden. To af de lande som i dag er stor distributør af ametyst, er Brasilien og Bolivia. Her findes der store depoter med ametyst sten, som hver dag udgraves i uanede mængder. Her er det ikke unormalt at opleve store klynger af ametyst sten.
Her findes der både store og små ametyst geoder, som bliver sendt ud i verden, så de flotte halvædelsten kan pynte vores hjem.Udover ovennævnte lande, hvor der udvindes ametyst kan vi for eksemplets skyld også nævne ametyst sten fra Veracruz som ligger i Mexico.

Disse former for ametyst er kendt ved at være en af de mere blege former for ametyst sten, hvorimod en ametyst fra Guerrero, Central Mexico er meget klar i sin lilla farve. 
Farverne i en ametyst kommer fra urenheder fra jern mineraler, som er en del af ametystens opbygning og disse nuancer af lilla kommer fra disse urenheder, hvilket samtidig gør ametystens farve meget ustabil og derfor kan der også opleves en forringelse af stenens farve over tid.
Det kan ske ved at en ametyst geode udsættes for f.eks. sollys. Har man haft en ametyst geode stående i sit vindue, så vil du over tid opdage at den flotte lilla farve i din ametyst klynge er fortaget og blive mindre tydelig. Steder ametyst sten bliver distribueret fra i dag, tæller lande og kontinenter som Indien, Brasilien, Uruguay, USA, Australien, Afrika mm. 

Hvad kan ametysten gøre for dig?

Døjer man med tankemylder, bekymringer og generel uro i krop og sind, så er ametysten formentlig en sten som kan hjælpe dig til at finde din indre ro igen.
Den har en opløftende effekt, som kan være med til at hjælpe dig på vej, de dage hvor krop og sind kan føles ekstra tung. Det siges at ametyst sten har en positiv indvirkning på vores immun system og dermed gør os mere modstandsdygtige over for dårligdomme. Derudover kan man ved at placere halvædelsten på det tredje øje, opleve en healende effekt på migræne og dårlig søvn.

Leder man efter spirituelle egenskaber, så vil du opleve at stenen forbedre din intuition og samtidig reducere din påvirkning af udefrakommende dårlige energier. På et følelsesmæssigt niveau er ametyst stenen kendt for at bidrage til et roligt sind, balancerede følelser samt mod. Disse tre egenskaber gør at man samlet set vil opleve at ens beslutningstagning opleves let, balanceret og velovervejet. 

Hvordan fastsættes værdien for en ametyst?

Ametystens værdi er siden gammel tid, blevet baseret på dens lilla farve. Jo dybere den lilla farve er, jo mere værdifuld er halvædelstenen. Omvendt, jo blegere den lilla nuance er, jo mindre værdifuld er stenen. 
I dag er der lavet et grade system som skal være med til at gøre det mere gennemskueligt for folk at vide om man har fat i en højkvalitets ametyst sten, eller om det er en mindre værdifuld sten. 

Systemet er bygget op af fire overordnet grades, som er følgende: Siberian, Uruguayan, Bahain og Rose of France.

Pas på dine ametyst sten

Ametyst stens smukke farve kan over tid forringes og miste sin flotte lilla farve.
Hvis du gerne vil passe på den farve som dine ametyst sten har, så skal du sørge for ikke at udsætte stenen for ting som rengøringsmidler, hårlak og sollys. Hvis du gerne vil rense dine ædelsten, er den bedste og mildeste måde at gøre det på, ved at hive fat i en tandbørste og tage en mild sæbe og blande det med varm vand.
Herefter skrubber du blidt dine ædelsten, indtil du opnår det ønskede resultat. 

Myten om den lilla ædelsten

Der er en gammel græsk myte som omhandler tilblivelsen af den lilla halvædelsten Ametyst. Dionysos var gud af ekstase og vin i den græske mytologi og en dag, havde han lige som mange andre dage, fået lidt for meget vin. Af ukendte årsager fik den unge kvinde Ametyst, hans guddommelige vrede at føle.
I afmagt og fortvivlelse gik Ametyst til gudinden Diana, for at bede om hjælp. Diana hjalp Ametyst og forvandlede hende til en flot hvid skinnende kvarts. Dette fik Dionysos til at angre sine gerninger imod Ametyst.
I vrede og sorg fældede han nogle tårer, som røg ned i hans krus med rødvin. I frustration over sig selv, spildte han sin rødvin ud over Ametyst, som nu var blevet til denne smukke kvarts sten.
Efter rødvinen ramte Ametyst blev hun forvandlet om til det som i dag kendes som ædelstenen, ametyst.