Ferskvandsperler vs. Saltvandsperler - Hvad er forskellen?

Ferskvandsperler vs. Saltvandsperler - Hvad er forskellen?

Uniq Perler |

Har du nogensinde undret dig over hvor forskellen på Ferskvandsperler og Saltvandsperler er? - Læs med her og bliv klogere :-) 

Ferskvandsperler og Saltvandsperler er to varianter af perler, som er kategoriseret ud fra hvor de kommer fra. 

Selvom teknologierne i dag gør at forskellen på Ferskvandsperler og Saltvandsperlers udseende ikke er nær så stor som den har været, har de alligevel deres forskelligheder, når det kommer til fremtoning, pris og holdbarhed. 

SÅ.. Er du en lille smule usikker på hvilken perle du skal vælge? - Så læs med her, hvor vi vil give dig de grundlæggende forskelle på disse to fantastiske varianter af perler. 

Stammer Ferskvandsperler og Saltvandsperler fra det samme sted?

Kort svar: NEJ.. 

Ferskvandsperler bliver, som navnet antyder, dyrket i ferskvand. Det er specielt Kina som er førende inden for produktion af Ferskvandsperler. Lande som Japan og USA producerer også Ferskvandsperler. Det er dog Kina som er stormagten inden for denne industri. Deres perler er generelt af højere kvalitet og så produceres der bare flere perler i Kina.  

Hvordan dyrkes de her perler?


Vil du rigtig nørde, anbefaler vi at du læser vores andet indlæg om Ferskvandsperler LIGE HER

Tilbage til det vigtige… Beklager. Hvordan dyrkes de?

Det sker i ferskvandssøer og floder, hvori muslingerne sættes ud og med en hjælpende hånd fra os mennesker, så anbringes der et lille stykke muslingevæv i muslingen, som kickstarter hele processen af de her smukke ferskvandsperler. 

Saltvandsperler på den anden side. De bliver dyrket i saltvandshavene nær Australien, Tahiti, Indonesien og Thailand. Her udsættes der østers, hvor der anbringes et stykke perlemor inden i østersene, som kickstarter denne perle proces. 

Vækstperioden for Saltvandsperler er som oftest længere end Ferskvandsperler og selve produktionen er også dyrere. 

Bonus info:
Har du hørt om typerne Akoya, Sydhavs- og Tahiti perler før? - Disse varianter er faktisk IKKE Ferskvandsperler, men derimod Saltvandsperler.  

FALSK OVERBEVISNING:
Der er en generel opfattelse af at Ferskvandsperler, typisk er kultiverede af mennesker og Saltvandsperler IKKE er kultiveret.
Den overbevisning er ikke sand. Saltvandsperler er i lige så høj grad, kultiveret som Ferskvandsperler er.
Faktisk er naturlige Ferskvandsperler og Saltvandsperler ekstremt sjældne og hvis man skulle være så heldig at støde på en. Så vil prisen formentlig give dig et mindre CHOK! - Deres pris er nemlig betydeligt højere end kultiverede perler.

Okay, Vildt! - Er der så Forskel på Kvaliteten af Perlerne?

Det korte svar er: Saltvandsperler er den dyrebareste af de to varianter af perler.

Men hvorfor det, tænker du måske? 

Dette skyldes bl.a. at Saltvandsperler er længere om at dannes. Hvor de bedste farme i verden, kan dyrke Ferskvandsperler i løbet af måneder, så er det en helt anden snak, når det kommer til Saltvandsperler. Vækstperioden for selve perlemoren, er dobbelt så lang, som for Ferskvandsperler og i nogle tilfælde kan det faktisk tage år.
Antalsmæssigt er der også en betydelig forskel. Hvor du får mellem 30-50 Ferskvandsperler pr. musling så er der typisk ikke mere end 1-3 Saltvandsperler pr. østers. 


Jaaa Andreas, kom nu videre! - Vi vil vide noget om kvaliteten af perlemoren ;-)


Ja okay.. Den store forskel på kvaliteten af perlemoren, ligger i glansen og renheden af perlens overflade. 

Ferskvandsperler har en generelt tykkere skal af perlemor. Dette skyldes at der under processen af at lave en perle, anvendes et mindre stykke muslingevæv til at starte med. 


HUSK! Hele denne perle process starter ved at indføre et fremmed element udefra og ind i muslingen.


Dette betyder at Ferskvandsperler generelt set er mere modstandsdygtige end Saltvandsperler er. Det skyldes at perlemoren på Saltvandsperler er tyndere og finere end de er på Ferskvandsperler.  


VIDSTE DU?

Hvis du vil tjekke om dine Ferskvandsperler eller Saltvandsperler er ægte, så skal du gnide to af dine ferskvandsperler imod hinanden. Er der friktion, ved du at de er ægte. 

Friktionen kommer af perlernes indhold af kalcium, som er en nøgleingrediens for perler. 


En lidt anderledes måde at tjekke ægtheden af dine perler, er ved at gnide dem mod dine tænder. Igen, er der friktion, ved du at det er en ægte perle. 

Størrelse og Form af Perler:

Før i tiden var Saltvandsperler faktisk en del større end hvad Ferskvandsperler var. Dette skyldes at man før i tiden lod Saltvandsperlerne have en længere vækstperiode end Ferskvandsperler.
I dag er den forskel nærmest udvisket, fordi man har forlænget vækstperioden for Ferskvandsperler.


Et kig på formen af perlerne, har du læst et af mine tidligere indlæg, så ved du også at under 5% af Ferskvandsperler er perfekte og totalt runde. Resten af perlerne er enten ovale, coin-formet, barok eller semi-barok i formen. Derimod er Saltvandsperler i langt større grad sfæriske, altså mere runde, men de kan, ligesom Ferskvandsperler, findes i forskellige former, præcis som Ferskvandsperlerne. 


Grunden til at Saltvandsperler generelt set er mere sfæriske, skyldes det element som bliver indsat i muslingen for at starte perle processen.

Ved Ferskvandsperler indsættes der som regel muslingevæv, hvorimod der ved Saltvandsperler bliver indsat en lille perle kerne som resulterer i den mere runde og glatte overflade.    

Hmm, hvad så med Glans og Farverne af Perlerne? - Er de forskellige??

Jeg kan lige så godt røbe det med det samme: KÆMPE JA! :-)

Det er nemlig her du finder den store forskel på disse to varianter. Saltvandsperlernes glans, er Ferskvandsperlerne overlegen. Her vil du opleve en betydelig flottere og kraftigere glans end hos deres fætre, Ferskvandsperlerne.

Kommer det til farver fås begge typer af perler i flere farvevarianter. Saltvandsperler fås i farverne hvid, creme, sort og guld. De to sidstnævnte varianter er i dag sindssygt populære. 

Ferskvandsperler fås i farverne hvid, creme, rosa, lilla, sort, grå m.m.    

Hvad koster Ferskvandsperler og Saltvandsperler? - Koster de mon det samme?

NEJ..


Der er flere forskellige faktorer som spiller ind, når det kommer til prisforskellen på disse to typer perler. 

En af de væsentligste grunde til at Saltvandsperler er dyrere end Ferskvandsperler er at antallet af Saltvandsperler pr. østers ikke er lige så høj, som antallet af Ferskvandsperler pr. musling.


Faktisk så produceres der maks 3 Saltvandsperler pr. østers, hvorimod der bliver produceret op til 50 Ferskvandsperler pr. musling. 


For at sætte det i perspektiv, så for hver gang der produceres 1000 Ferskvandsperler, så er der KUN produceret 60 Saltvandsperler. 


Vildt ikke??


En anden grund til den store prisforskel er perlernes egenskaber. Som jeg nævnte ovenover, så er Saltvandsperlernes glans og form af en helt anden kvalitet. Derudover skal man huske på Ferskvandsperler er en mere hårdfør perle end Saltvandsperlerne. Faktisk betegnes Saltvandsperler som værende en delikat perle.


BONUS INFO
Den dyreste solgte variant af Saltvandsperler er South Sea Saltvandsperler. Disse perler er blevet solgt til priser op imod 650.000 kr. 

Hvilken Perle Skal Du Vælge? - Jaa, Den var Svær!

Det kommer helt an på hvor tung din pung er, sagt med et smil på læben :-D

Har du noget der brænder i din pung og er der rigeligt af det, så kan det være du skulle vælge Saltvandsperler? Rent udseendesmæssigt er de Ferskvandsperler overlegne. Det samme gælder værdien, deraf at du skal finde den store pung frem. 


Er du derimod til det mere holdbare alternativ, så er der ingen tvivl om at du skal købe Ferskvandsperler. 

Her får du en sindssyg smuk perle, som kan tåle nogle flere knubs end hvad Saltvandsperler kan. Derudover er prisen også væsentligt lavere, hvilket betyder at du får betydeligt mere for pengene i form af antal og holdbarhed. 


Når det så er sagt.. Uanset hvad du vælger så går du IKKE galt i byen! - Disse perler er nogle fantastiske smukke perler!


Se vores store udvalg af kvalitets Ferskvandsperler LIGE HER

Efterlad en kommetar

Bemærk venligst: kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres.