Zirkon vs Zirkonia: Din guide til at skelne mellem de to funklende sten

Zirkon vs Zirkonia: Din guide til at skelne mellem de to funklende sten

Zirkon vs Zirkonia: Din guide til at skelne mellem de to funklende sten

Har du nogensinde stået og kløet dig i hovedet over hvad forskellen egentlig er mellem en Zirkon og Kubisk Zirkonia? De to typer sten hedder (næsten) det samme, og ser til forveksling, utrolig ens ud. Det er ikke en overraskelse at man kan blive en smule små forvirret over hvad der er hvad. Men ved du hvad? De er faktisk utrolig forskellige og det hele ligger i detaljerne. Så bliv hængende, mens jeg dykker ned i detaljerne omkring disse to smukke sten og hjælper dig med at blive klogere på hvad forskellen egentlig er på Zirkon og Kubisk Zirkonia.

Zirkon: Naturens skinnende mineral

Hvad er det lavet af?

Zirkon er en natur skønhed, som skabes af jorden selv. Stenen består af zirconiumsilikat (), og du finder den ofte i afkølet, stivnet magma og metamorfe klipper.

Zirkon kommer i et væld af farver

Denne ædelsten kommer i alle mulige farve nuancer—brun, gul, grøn, blå og endda klar. Nogle af de zirkoner som du kan støde på i dag, er blevet varmebehandlet for at få farverne i stenen til at poppe endnu mere frem, så stenen fremstår smukkere.

Hvor hård er en zirkon?

På Mohs hårdhedsskala scorer Zirkon mellem 6,5 og 7,5. Generelt betegnes zirkoner som værende ret robuste, men man skal dog alligevel være lidt forsigtig; den kan få skår eller ridser, hvis du er for hård ved den.

Zirkoners smukke glans

Der hvor du finder den reelle forskel på kubisk zirkonia og en ægte zirkon, er zirkons utrolige glans. Takket være dens høje brydningsindeks, fremstår zirkoner ofte som meget glansfulde og kan i enkelte tilfælde give selv en diamant kamp til stregen.

Hvad koster zirkon?

Zirkon er ikke altid det billige alternativ. Af kubisk zirkonia og zirkon, er det oftest zirkoner, som er det dyre valg. MEN, en højkvalitets Zirkon er ikke en billig sten at erhverve sig, især de blå og farveløse varianter, kan alt efter kvalitet, være nogle af de mere dyrere ædelsten, hvis man skal have fat i dem.

Sådan ved du at det er en zirkon

Hvordan ved man at det er en zirkon man står med kontra kubisk zirkonia? Tjek stenens glans. En naturlig Zirkon vil have en unik brillans og brydning af lyset. Og skulle du have en juvelerlupe på dig, så kan du tage et kig på stenen og se de naturlige inklusioner eller små uregelmæssigheder, som en zirkon indeholder — dette er et tegn på dens naturlige oprindelse.

Kubisk Zirkonia: Genistregen fra labratoriet

Hvad er kubisk zirkonia lavet af?

Kubisk zirkonia, eller CZ som det kort kaldes, er en laboratorieskabt sten lavet af zirconiumdioxid (). Og du læste rigtigt her. Ja, den er menneskeskabt!

Hvilke farver fås CZ i?

CZ er normalt vis farveløs, men da stenen er menneskeskabt, kan stenen laves med lige præcis den farve man ønsker. Disse sten ses ofte i en regnbue af nuancer.

Hvor hård er kubisk zirkonia?

Kubisk Zirkonia er en hård sten, der scorer 8 til 8,5 på Mohs skalaen. Det er et godt valg, til dig som har smykker på hverdag og som gerne vil have at dine smykker og sten er modstandsdygtig overfor ridser og skår.

Hvordan er glansen på stenen? 

Selvom CZ også har en høj brydningsindeks, matcher den ikke helt Zirkons naturlige brillans.

Den prisvenlige sten

Kubisk zirkonia er dit go-to, hvis du leder efter noget, der ikke sprænger sparegrisen. Det er et populært og overkommeligt alternativ til diamanter og natur zirkon.

Sådan spotter du kubisk zirkonia?

Kubisk zirkonia er næsten altid fejlfri, takket være dens laboratorieoprindelse. Hvis en en dag finder dig selv med ædelsten i hånden og den ser lidt for perfekt ud og at den samtidig har overkommelig pris, så er det højst CZ sten du står med.

Forskelle på Zirkon og Kubisk Zirkonia

Funktion Zirkon Kubisk Zirkonia
Sammensætning Zirconiumsilikat () Zirconiumdioxid ()
Oprindelse Naturlig Laboratorieskabt
Farve Forskellige Typisk farveløs, men kan farves
Hårdhed 6,5 til 7,5 8 til 8,5
Brillans Høj Moderat
Pris Moderat til Høj Lav til Moderat
Identifikatorer Naturlige inklusioner, høj brillans Normalt fejlfri, mindre brillans

Sidste ord..

Uanset om du er en Zirkon-entusiast eller er Kubisk Zirkonia-fan, kan det at kende forskellen mellem disse to gøre din ædelstens-shoppingtur en tand lettere. Hver har sin egen charme og fordele. I sidste ende handler det om hvilken sten du personligt føler er det rette match for dine smykker.

Håber denne guide har gjort dig bare en tand klogere.

Skriv en kommentar

* Nødvendig

Bemærk venligst at, kommentarer skal godkendes inden de vises