Fri fragt fra 599 kr. i Danmark

Hvad er karat?

De fleste af os har oplevet at når man kigger på et smykke eller en smykkedel, så bruges karat oftest som en indikator for kvaliteten af smykket. 

De fleste af os ved også at jo højere karat, jo højere pris. Men, hvad er karat egentlig og hvad betyder det tal, som bruges til at beskrive smykkematerialer og smykker i dag? 

Det kan du blive klogere på her. Her er vores guide til karat og hvad det egentlig betyder. 

Hvad betyder karat?

Karat er en måling af finheden af guld. Finheden af et stykke guld, repræsenteres af den samlede vægt af finmetal som smykkedelen indeholder. Det vil sige den totale vægt af guldet i smykkedelen, inklusiv det legerede metal og evt. urenheder. 

Carat er ikke det samme som karat
Ofte forveksles karat med carat. Carat kender du fra diamanter og er en betegnelse, der bruges til at beskrive kvaliteten af en ædelsten. Her måles ædelsten i carat pr. 200mg. På dansk vil det sige at for hver 200mg diamant, så stiger caraten af ædelstenen eksempelvis. 

Guld derimod. Det måles i karat og måles i brøkdele af 24 dele. Det betyder at næste gang, du står med et smykke af 24 karat, eller en smykkedele, som er belagt med 24 karats guldbelægning, så ved du at dette smykkes belægning består af 100% rent guld. Omvendt, står du med en belægning eller et smykke af 12 karat, så ved du også at guldets renhed er 50%. Altså er smykkedelen 50% guld og 50% andre metaller såsom zink, kobber mm. 

Hvorfor bruges 18 karat fremfor 24 karat? 
Til trods for at 24 karats guld er mere værdifuldt, ses det sjældent brugt i smykker. Dette skyldes at ren guld er blød i metallet, og har en tendens til at bøje/ændre form, grundet den manglende styrke og modstandsdygtighed i dets metal.

Pandahall vedhæng Organisk Vedhæng Med blå Zirkonia Sten, 18K Langtidsholdbar Forgyldning, 12x8x3,5mm

Betyder højere karat, højere kvalitet?

Vi kan lige så godt være ærlige. Nej, 24 karat betyder ikke en højere kvalitet. Selvom 24 karat er den reneste form af guld, så betyder det ikke at selve kvaliteten af smykkedelen er højere. Det eneste det betyder er, at smykkematerialet består af mere guld og derfor er mere værdifuldt. 

Når vi hos os snakker om kvalitet af smykkedele, så ser vi på smykkedelen som en helhed. Dvs. at det ikke kun er karat, der afgør kvaliteten. Der kigges på faktorer som modstandsdygtighed overfor ridser, blødhed og holdbarhed af metal mm. 

Dette betyder derfor også at kvaliteten af smykkedelen, ikke nødvendigvis er højere, bare fordi det er en smykkedel af 24 karat. Dette skyldes at 24 karat er et blødt metal, som gør at det let bøjer og får ridser. Dette kan blive en dyr fornøjelse på den lange bane, hvis smykkedelen hele tiden skal forbi guldsmeden. 

Af den grund foretrækkes 14- og 18 karat også over 24 karat, når det kommer til smykker og smykkedele. Smykker og smykkematerialer af 14 og 18 er mere modstandsdygtige og stærke i deres struktur.

Vi anbefaler
Når vi vejleder vores kunder, så anbefaler vi altid at holde dig til 14, 18 og 24 karat, hvis man vil have en stærk forgyldning. Dette gælder stål og sterling sølv og tildels messing smykkedele, som står beskrevet med“ekstra stærk forgyldning”.

Hvad betyder guld stemplerne? 

Du er måske stødt ind i nogle stempler på dine smykker eller smykkematerialer og tænkt hvad betyder det lige? 

Og her tænker vi ikke de gængse stempler som 9k, 10k, 14k, 18k og 24k. Nej, vi mener de der underlige hele tal som 585 og 750, der kan findes på nogle af dine guld smykkedele.

For at forklare det bedst og give dig en idé om, hvad de sjove stempler er, så lad os hive et andet velkendt metal ind. Sterling sølv. Der kender du sikkert stemplet 925, som oftest findes et eller andet sted på smykkedelen. 925 betyder at din sterling sølv smykkedel består af 92,5 procent rent sølv, og er altså din forsikring om, at du har med et finmetal at gøre. 

Det samme gælder vores omtalte guldsmykker og smykkedele. Når en smykkedel er stemplet med f.eks. 750, så ved du at dit smykke eller smykkedel består af 75% rent guld. Dette svare til 18 karat. For yderligere uddybelse så lad os tage et stempel som 500. Det er din forsikring om at 50% af smykkedelen, består af guld. 

Karattabel

Jeg har ovenover lavet en tabeloversigt over de forskellige karat. Det kan du med fordel bruge som reference, næste gang du skal kloge dig på karat, og hvad de forskellige stempler og betegnelser betyder. 

Andre guld stempler
Der findes i øvrigt også andre stempler. Det kan være du er stødt på et stempel som GE, hvilket betyder“Guld Elektroplated”. Dette stempel betyder, at basen af ens smykke er lavet af ét metal, typisk messing, hvor det efterfølgende er blevet guldbelagt. 

Derudover findes der nogle andre stempler som GF og HGE, som indikerer at din smykkedel har en base af et metal som eksempelvis messing, som efterfølgende er blevet guldbelagt.

Hvordan ved man, om det er ægte guld?

Der er flere forskellige måder, hvorpå du kan finde ud af om dit guld smykke rent faktisk er ægte guld. I dag stemples guldsmykker enten med et karat mærke som 18k, eller et tal som 585 eller 750. 

Hvilken karat bør du vælge til dine smykkedele?

Nu er nørderierne lagt på bordet, så lad os snakke om, hvilken karat du bør vælge og hvilke fordele en karat har fremfor en anden. 

24 karats guld
24 karats guldsmykker er ses ikke så ofte, som nogle af de andre typer karat. Det samme gælder guldbelægninger af 24 karat og dette skyldes at guld i sig selv er et utroligt blødt materiale, som er nem til at blive bøjet og få skrammer. 

Derudover tenderer farven af guld i 24k til en mere gul-orange nuance og ses som værende meget lys. Det kan være du selv har oplevet et 24 karats smykke og tænkt at guldfarven så lidt anderledes ud, end det som du forbinder med farven guld. 

Endeligt er 24k guld også dyrere at købe. Dette af den simple grund, at hvis du har en 24 karats smykkedel kontra en 12 karats smykkedel, så består den af dobbelt så meget guld. Dette betyder derfor også at smykkedelen typisk har været dobbelt så dyr at producere. 

18 karats guld
18 karats smykkedele og smykker er formentlig det reneste guld smykke eller smykkedel, du kan få, som samtidig er modstandsdygtig overfor hverdagens prøvelser. 

Herunder lister vi tre faktorer som beskriver 18 karats guld.

1. 18 karats guld består af 75% ren guld og 25% legeret metal, eksempelvis som messing.

2. 18 karats guld har den klassiske rige gul guld fremtoning i farven. 

3. 18 karat betegnes som allergivenlig og det rette valg til dig, som døjer med sensitiv hud og allergier.

Alt i alt er 18 karats guld et rigtig godt valg til dig, som søger den reneste form for guld smykkedele eller smykke, hvor man samtidig også vil have et smykke der er praktisk og kan bæres på daglig basis. 

Vil man derimod have en mere modstandsdygtig smykkedel, så kan det være at 14 karat er dét, du leder efter? 

14 karats guld 
14 karat er sammen med 18 karat, de mest anvendte guldbelægninger når det gælder smykker og smykkedele. Faktisk består 80-90% af verdens vielsesringe enten af 14- eller 18 karat.

Et smykke af 14 karat er letgenkendelig. Smykket eller smykkedelen har den rige farve af guld, som de fleste af os kender. Guldfarven er en tand mindre mættet og intens i farven, end en 18 karats forgyldning. Derfor vil en 14 karat også være det oplagte valg til dig, som søger en smykkedel, der er rig i farven.

Herunder lister vi fem faktorer, som beskriver 14 karats guld

1. 14 karat består af 58.3% guld og 41.7% legeret metal.

2. 14 karat er betydeligt mere modstandsdygtig overfor ridser og skrammer end 24 karat.

3. 14 karat er betydeligt billigere i indkøb.

4. Kaldes “allrounderen” på grund af den gode holdbarhed og kvalitet af forgyldningen.

14 karat guld er formentlig den mest udbredte forgyldnings karat, der findes og dette er ikke en tilfældighed. I en 14 karats forgyldning får du nemlig mest for pengene, hvis du tager holdbarhed, kvalitet og pris med i det samlede regnestykke. 

Derudover er karaten stadig så ren i guldet, at stort set alle mennesker vil kunne bære denne form for forgyldning, uden at opleve hudirritationer og allergier. 

OBS.
Nu hvor vi bevæger os ned af karat stigen, er det vigtigt at få fortalt at renhed af guldet bliver mindre. Dette betyder at personer, som har en hypersensitiv hud, eller døjer med allergier, vil kunne opleve eksempelvis hudirritation.

10 karats guld 
10 karats guld er den laveste renhed af guld, som kan fås i en forgyldning, hvor guldet stadig kan betegnes og markedsføres som guld. Og hvad betyder det så?

Det betyder at mange lande i dag, ikke godtager produkter som ægte guld, medmindre de har en karat på minimum 10 karat. Dette gør dog ikke 10 karats forgyldning upopulær. Tværtimod. I dag er mange af verdens øreringe belagt eller lavet med 10 karat. Farven af en 10 karats forgyldning er letgenkendelig, hvis man har et skarpt guld øje. Farven fremstår nemlig ofte som en blød og bleg farve af guld. 

Et holdbart alternativ til 14 karat
Går man op i at ens smykkedele skal være utrolig modstandsdygtige overfor ridser og skrammer, så er 10 karats smykker og smykkedele et godt valg. Den høje mængde af legeret metaller såsom zink, kobber mm., gør at selve smykkedelen er ekstrem hårdfør overfor skrammer. 

Herunder lister vi fire faktorer som beskriver 10 karats guld

1. 10 karat består af 41.7% guld og 58.3% legeret metaller. 

2. 10 karat er ekstrem hårdfør og modstandsdygtig overfor ridser og skrammer

3. 10 karats guld farve fremstår blødere og blegere i farven

4. 10 karat er den billigste forgyldning i indkøb, af forgyldninger som brandes som ægte guld

Tak for din tid og husk nu at guldbelægninger opfører sig forskelligt alt efter hvem man er. Det er formentligt den vigtigste information du kan tage med fra dette blogindlæg. Nogle kan bærer en lavere karat uden at forgyldningen bliver grim, mens andre skal højere op på karat skalaen. 

Efterlad en kommetar

Bemærk venligst: kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres.

{% if template contains 'product' %} {% endif %}